1. Πηγαίνουμε στον κήπο και διαλέγουμε ώριμες και μικρούλες ντομάτες.(Όχι σαν της φωτογραφίας.Εγώ τις είχα μαζέψει όλες και δεν έμειναν ώριμες) |
2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεγάλες ντομάτες εάν δεν τις χρειαζόμαστε. |
3. Συλλέγουμε τα ντοματίνια μας και τα πλένουμε. |
4. Φροντίζουμε ώστε οι φέτες να μην είναι λεπτές γιατί όταν ξεραθεί η φέτα της ντομάτας χάνει υγρά και χάνει τον μισό και περισσότερο από τον όγκο της. |
5. Κόβουμε και τα κοτσάνια τους. |
6. Εφόσον οι ντομάτες είναι μικρές τις κόβουμε στα δύο.(κάθετα, ΟΧΙ ροδέλες) Τα κομμάτια πρέπει να ένουν πάχος περίπου 1εκατοστό. |
7. Εάν έχουμε μεγαλύτερες τότε τις κόβουμε σε κάθετες φέτες (όπως το πορτοκάλι). |
10. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε πλαστικό τάπερ ή ρηχή πλαστική λεκανίτσα και από επάνω καλύπτουμε με τουλι ή γάζα. |
11. Το τούλι θα προφυλάξει τις ντομάτες από τα έντομα και το αλάτι θα βοηθήσει τόσο στη συντήρησή τους όσο και στο να αποστραγγίξουν τα υγρά τους. |
12. Βάζουμε τα σκεύη μας σε μέρος που να τα βλέπει ο ήλιος όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. |
13. Γι' αυτό το λόγο επιλέγουμε τις πολύ ζεστές μέρες για να λιάσουμε ντομάτες, διαφορετικά δεν θα στεγνώσουν γρήγορα και θα μουχλιάσουν. |
14. Είναι αναμενόμενο να δείτε ζουμιά στα ταψιά που λιάζετε τις ντομάτες αλλά θα στεγνώσουν. Εκτός από τον ήλιο χρήσιμος είναι και ο άνεμος. |
15. Προσωπικά, οι δικές μου λιαστές ντομάτες έγιναν τέλειες αφού στέγνωσαν πολύ καθαρά με πολύ ήλιο και αέρα, χωρίς να βγάλουν καθόλου ζουμιά. |
16. Κατά το στέγνωμα εαν βγάλουν ζουμί μην τις αφήσετε να στεγνώσουν έτσι. Μετακινήστε λίγο τα κομμάτια για να μην κολλήσουν στο σκεύος. (οι ροδέλες ιδιαίτερα). |
18. Ελέγχουμε τα κομμάτια ανά 2 - 3 μέρες για να μην μαυρίσουν και γίνουν όπως της φωτό. (Αυτά τα έφτιαξε η μαμά) |
19. Πρέπει να ξεραθούν καλά μεν αλλά όχι να καούν και να μαυρίσουν. Προσοχή βέβαια να μην τα αποσύρετε υγρά γιατί θα σαπίσουν ή θα μουχλιάσουν. |
23. Σκουπίζουμε το στόμιο του βάζου με μια πετσέτα ώστε να είναι καθαρό από το λάδι. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να σφίξουμε και να σφραγίσουμε το βάζο. |
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!
(ξέχασα!)Υλικά:
ΑπάντησηΔιαγραφή- Ντομάτες μικρές(κατα προτίμηση)
- Αλάτι για το πασπάλισμα
- Σκόρδο κομμένο σε ροδέλες
- Φύλλα δάφνης
- λίγη ρίγανη(όχι πολλή, πικρίζει)
- μισό κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο(σε κάθε βάζο)
για απορίες γρήγορα μήνυμα στη Ράγγλα (μην πάει χαμένος ο κόπος!!!)