linkwise

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Πώς να φτιάξετε λιαστές ντομάτες βήμα βήμα.

1. Πηγαίνουμε στον κήπο και διαλέγουμε ώριμες και μικρούλες ντομάτες.(Όχι σαν της φωτογραφίας.Εγώ τις είχα μαζέψει όλες και δεν έμειναν ώριμες)
2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεγάλες ντομάτες εάν δεν τις χρειαζόμαστε.
3. Συλλέγουμε τα ντοματίνια μας και τα πλένουμε.
4. Φροντίζουμε ώστε οι φέτες να μην είναι λεπτές γιατί όταν ξεραθεί η φέτα της ντομάτας χάνει υγρά και χάνει τον μισό και περισσότερο από τον όγκο της.
5. Κόβουμε και τα κοτσάνια τους.
6. Εφόσον οι ντομάτες είναι μικρές τις κόβουμε στα δύο.(κάθετα, ΟΧΙ ροδέλες) Τα κομμάτια πρέπει να ένουν πάχος περίπου 1εκατοστό.
7. Εάν έχουμε μεγαλύτερες τότε τις κόβουμε σε κάθετες φέτες (όπως το πορτοκάλι).
8. Μπορούμε να τις κόψουμε και σε ροδέλες αλλά δεν θα στραγγίξουν καλά και όταν ξεραθούν δεν θα είναι τόσο ωραίες. Επίσης το στρογγυλό τους σχήμα δεν θα βολέψει όταν στεγνώσουν και χρειαστεί να τις βάλουμε σε μικρά βαζάκια
9. Αλατίζουμε την επιφάνειά τους ωστε να καλυφτούν όλα τα μέρη που δεν έχουν φλούδα.Σε περίπτωση που τις κόψαμε σε ροδέλες τις αλατίζουμε και στις δυο πλευρές. Προσοχή δεν χρειάζεται να καλύψετε τις ντομάτες με χοντρό στρώμα αλατιού γιατί θα γίνουν πολύ αλμυρές. Αρκεί ένα λεπτό στρώμα ψιλού αλατιού.
10. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε πλαστικό τάπερ ή ρηχή πλαστική λεκανίτσα και από επάνω καλύπτουμε με τουλι ή γάζα.
11. Το τούλι θα προφυλάξει τις ντομάτες από τα έντομα και το αλάτι θα βοηθήσει τόσο στη συντήρησή τους όσο και στο να αποστραγγίξουν τα υγρά τους.
12. Βάζουμε τα σκεύη μας σε μέρος που να τα βλέπει ο ήλιος όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.
13. Γι' αυτό το λόγο επιλέγουμε τις πολύ ζεστές μέρες για να λιάσουμε ντομάτες, διαφορετικά δεν θα στεγνώσουν γρήγορα και θα μουχλιάσουν.

14. Είναι αναμενόμενο να δείτε ζουμιά στα ταψιά που λιάζετε τις ντομάτες αλλά θα στεγνώσουν. Εκτός από τον ήλιο χρήσιμος είναι και ο άνεμος.
15. Προσωπικά, οι δικές μου λιαστές ντομάτες έγιναν τέλειες αφού στέγνωσαν πολύ καθαρά με πολύ ήλιο και αέρα, χωρίς να βγάλουν καθόλου ζουμιά.

16. Κατά το στέγνωμα εαν βγάλουν ζουμί μην τις αφήσετε να στεγνώσουν έτσι. Μετακινήστε λίγο τα κομμάτια για να μην κολλήσουν στο σκεύος. (οι ροδέλες ιδιαίτερα).

17. Όταν το κομμάτια συρρικνωθούν αρκετά μπορείτε να τα μεταφέρετε σε ένα σκεύος και να συνεχίσετε το λιάσιμο. Η διαδικασία θα κρατήσει από μια βδομάδα(εάν έχετε τις ιδανικές συνθήκες όπως εγώ) μέχρι το πολύ 20 μέρες.

18. Ελέγχουμε τα κομμάτια ανά 2 - 3 μέρες για να μην μαυρίσουν και γίνουν όπως της φωτό. (Αυτά τα έφτιαξε η μαμά)

19. Πρέπει να ξεραθούν καλά μεν αλλά όχι να καούν και να μαυρίσουν. Προσοχή βέβαια να μην τα αποσύρετε υγρά γιατί θα σαπίσουν ή θα μουχλιάσουν.

20. Βάζουμε τα ξερά πλέον ντοματάκια μας σε ένα ταψί και τα αφήνουμε στην ηλεκτρική κουζίνα να ζεσταθούν στους 100βαθμούς(προθερμασμένος φούρνος) για 5 λεπτά(σε κλειστό φούρνο) ωστέ να αποστειρωθούν και να είναι μαλακά όταν τα βάλουμε στα βαζάκια μας.
21. Μαζεύουμε τα βαζάκια μας (κατά προτίμηση μικρά για να μένουν φρέσκα τα λιασμένα ντοματάκια), τα βάζουμε στο φούρνο (και τα καπάκια τους) και τα ζεσταίνουμαι αρκετά για να αποστειρωθούν και να μπορούν να σφραγίσουν τα καπάκια. Παράλληλα ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι λάδι (όχι να βράσει), κατά προτίμηση σπορέλαιο που δεν παγώνει το χειμώνα.
22. Βγάζουμε με μια πετσέτα τα ζεστά βάζα από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα 2 φέτες σκόρδο, 1φύλλο δάφνης και λίγη ρίγανη. Γεμίζουμε με τις αποξηραμένες φέτες ενώ παράλληλα τις πατάμεα καλά να μην αφήνουν πολλά κενά. Συμπληρώνουμε με το λάδι και μερικές σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο ή το κλασσικό ξύδι.
23. Σκουπίζουμε το στόμιο του βάζου με μια πετσέτα ώστε να είναι καθαρό από το λάδι. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να σφίξουμε και να σφραγίσουμε το βάζο.
24. Βγάζουμε το καπάκι από το φούρνο και σφίγγουμε καλά. Αν δεν γυρίσει το καπάκι μας, το βάζο έχει σφραγίσει. Για σιγουριά πρέπει να το αφήσουμε γυρισμένο ανάποδα μέχρι το επόμενο πρωί. (Με το καπάκι προς τα κάτω)Πριν τα αποθηκεύσουμε για τον χειμώνα ελέγχουμε αν τα καπάκια έχουν σφραγίσει προσπαθώντας να ανοίξουμε το καπάκι. (Μην βάλετε όλη σας τη δύναμη!Να τα τεστάρουμε θέλουμε!Ένα ελαφρό γύρισμα είναι αρκετό) Εφόσον το βάζο δεν ανοίξει είναι έτοιμο. Όσα ανοίξουν βάλτε τα στο ψυγείο και απολαύστε τα!!!!





                                                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!

1 σχόλιο:

  1. (ξέχασα!)Υλικά:
    - Ντομάτες μικρές(κατα προτίμηση)
    - Αλάτι για το πασπάλισμα
    - Σκόρδο κομμένο σε ροδέλες
    - Φύλλα δάφνης
    - λίγη ρίγανη(όχι πολλή, πικρίζει)
    - μισό κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο(σε κάθε βάζο)
    για απορίες γρήγορα μήνυμα στη Ράγγλα (μην πάει χαμένος ο κόπος!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή